Konvektomat

Čo je to konvektomat a prečo by ho mala mať každá obľúbená gastroprevádzka


Konvektomat je dobre známym zariadením pre každého, kto sa už nejaký čas pohybuje v oblasti gastronómie. Tento šikovný prístroj šetrí nielen čas, ale aj prostriedky a zabezpečuje stabilnú kvalitu servírovaných pokrmov. Ako si vybrať správny konvektomat? Aj na to sa pozrieme v tomto článku.

Pozrite si ponuku konvektomatov Profesionálny konvektomat

 

Reštaurácie, stravovacie zariadenia a prevádzky s vysokou fluktuáciou zákazníkov skôr či neskôr prídu do bodu, kedy klasická príprava jedál už nebude možná. Poskytnúť dostatočné množstvo porcií pre desiatky až stovky stravníkov tak, aby hostia nečakali príliš dlho, by bola bez konvektomatov nezrealizovateľná úloha.

 

Multifunkčné gastronomické zariadenie konvektomat na prvý pohľad pripomína veľkú pec alebo chladiaci box. Konvektomat funguje tromi spôsobmi, a to tepelnou úpravou pomocou pary do 100° C, horúcim vzduchom do 300° C alebo kombináciou oboch metód. Vďaka tomu je v konvektomate možné pripravovať rôzne druhy jedál:

  • parené buchty,
  • knedle,
  • varené aj pečené zemiaky,
  • fritované pokrmy, ako sú hranolky,
  • grilované jedlá, napríklad bravčové rebrá,
  • ryžu,
  • vyprážané jedlá, ako rezne alebo karfiol v trojobale.

 

Z príkladov vidíte, že konvektomat je skutočne flexibilné zariadenie a využijete ho na prípravu takmer každého receptu.


Ako sa dá v konvektomate grilovať, dusiť, fritovať aj vyprážať?


Multifunkčnosť konvektomatu spočíva v technológii, ktorú využijete na prípravu pokrmu. Na šťavnaté pokrmy, dusenie alebo varenie využijete ohrev parou, ktorá prenáša teplo lepšie, než samotný horúci vzduch.

Naopak, na grilovanie a prípravu chrumkavých jedál s kôrkou alebo zlatistým povrchom zvolíte tepelnú upravu horúcim vzduchom.

Rôzne módy konvektomatu umožňujú kombinovať postup prípravy a variť jedlo parným spôsobom, následne prípravu zavŕšiť zapečením pomocou horúceho vzduchu.


Výhody používania konvektomatu


Jedna z hlavných výhod konvektomatov je jednoduchosť ich používania. Módy prípravy jedla majú svoje špecifické nastavenia a môžete ich spustiť pomocou pár tlačidiel – moderné konvektomaty totiž majú svoje ovládacie panely, spolu s displejmi, ktoré zobrazujú aktuálne prebiehajúce programy, teplotu či čas ukončenia.

Ďalšou nespornou výhodou je ušetrenie času. V jednom konvektomate dokážete naraz pripraviť hlavné jedlo spolu s prílohou v desiatkách porcií.

Novšie konvektomaty majú dokonca funkciu samočistenia, ktoré stačí spustiť a po čase skontrolovať, či sa prístroj vyčistil. Bez akejkoľvek asistencie, samozrejme, okrem pridávania potrebných prípravkov, napríklad na odvápnenie.

Pozrite si ponuku konvektomatov Konvektomat veľký

 

Obrovskou výhodou konvektomatov sú aj nočné módy, pri ktorých nastavíte prístroj na nočné varenie či pomalé pečenie. Niekoľkohodinové pomalé pečenie mäsa na pulled pork alebo boeuf bourguignon tak už nebude problémom a odpadne aj riziko, že to s dobou prípravy preženiete.


Ako si vybrať konvektomat?


Základným rozdelením konvektomatov bude spôsob ich napájania: môžete využiť plynové alebo elektrické konvektomaty. Slovenské gastroprevádzky častejšie siahajú po elektrických konvektomatoch, keďže sa vo väčšine budov nachádzajú vhodnejšie prípojky a tiež odpadá problém s napojením na odvod spalín.

 

Po tomto základnom rozdelení vás už čaká výber typov konvektomatov, ktoré delíme podľa toho, ako vytvárajú paru:

Pozrite si ponuku konvektomatov Domáci konvektomat

 

Oba typy konvektomatov majú svoje váhody a nevýhody, pri nástrekových konvektomatoch je to nižšia nasýtenosť pary a ich častejšie čistenie, pri bojlerových verziách najmä cena prístroja.

 

Pri výbere konvektomatu určite zaváži aj:

  • veľkosť konvektomatu,
  • príkon, teda spotreba pri prevádzke a rozohriatí konvektomatu,
  • cena závislá od typu, značky a dodávateľa.

 

Pre menšie prevádzky, v ktorých sa denne nevyprodukujú stovky porcií, postačia aj menšie konvektomaty, ktoré zaberajú menej miesta, a napriek tomu dokážu zefektívniť prípravu pokrmov. Veľké prevádzky by však mali siahnuť po väčších, bojlerových konvektomatoch, ktoré sú síce nákladnejšie, no táto investícia sa vďaka ušetrenému času a štandardizovanej kvalite jedál vráti do niekoľkých rokov.

 

Všetky typy konvektomatov využívajú gastronádoby - stretnete sa s označením GN, vďaka ktorým je možné pripraviť jedlá prehľadným, pohodlným spôsobom a uľahčujú manipuláciu s pripravovanými surovinami.

 

Vybrať si môžete z rôznych typov gastronádob podľa ich veľkosti, bežná základná veľkosť gastronádoby označovanej ako GN 1/1 je 530 mm x 325 mm. Materiál gastronádob sa môže rôzniť, vyberajte si ho aj podľa typu pokrmov, ktoré budete pripravovať. Menšie gastronádoby, ktoré sú vhodné aj na servírovanie a častokrát sa využívajú pri cateringoch na prílohy, nájdete pod označením eko gastronádoby. Štandardné gastronádoby sú tiež vyrobené z nerezu a ich rozmer pojme viac surovín, sú vhodné na prípravu jedného typu jedál. Praktické gastronádoby s úchytmi sa tiež tešia veľkej obľube v prípade cateringov a prenášania pokrmov.

 

Perforované gastronádoby sú vhodné na prípravu parených jedál, akými sú napríklad knedle alebo parené buchty. Niektoré jedlá si vyžadujú sálavejšie teplo, ktoré pri správnom nahriatí dokážu zabezpečiť smaltované gastronádoby. Ich vlastnosti sú odlišné od bežných, nerezových nádob, preto ich mnoho kuchárov uprednostňuje na prípravu špecifických pokrmov.


Kvalita jedla z konvektomatu


Okrem všetkých spomenutých výhod varenia v konvektomatoch si budete pri využívaní týchto prístrojov zároveň istí, že pripravované jedlá budú vďaka parnému vareniu obsahovať viac živín, kvôli šetrnejšej príprave. Zároveň nestratia svoju sýtu farbu, čo môže byť častým problémom napríklad pri príprave parenej či grilovanej zeleniny.

Kliknite a pozrite si našu ponuku konvektomatov
Copyright © 2016 Gastromarket.sk - Linorex s.r.o. Webdesign a optimalizácia pre OXID e-shop:
* Všetky ceny bez DPH