Káva ako poslanie: Václav Faltus o pražení kávy a konkurencii v gastro prostredí na Slovensku

V posledných rokoch sa stala káva na Slovensku kultom. Vzniká mnoho kaviarní, ktoré ponúkajú nadštandardné služby, pražia si vlastnú kávu a dosahujú kvalitu Európskej úrovne. Aktuálnu situáciu v gastro prostredí sme prebrali so spolumajiteľom pražiarne Zlaté zrnko.

V Zlatom Zrnku pražia vyše 10 káv s pôvodom a okolo 10 zmesí káv namiešaných podľa chutí ľudí pokrývajúce celé chuťové spektrum. Na kvalitu praženia dozerajú sami. Zozbierané zrná vlastnoručne triedia a následne kávu pražia podľa overených receptúr na Slovensku. Následne ju balia a distribuujú, aby sa k zákazníkom dostala v najvyššej kvalite so všetkými arómami, chuťami a užitočnými látkami, ktoré obsahuje.

Kávu si treba vychutnať

Na otázku “prečo by mal zákazník prísť práve k nim” odpovedá Václav jednoducho:


“Naše kávy sú vyberané talianskymi odborníkmi, ktorí pre nás vyberajú najkvalitnejšie a chuťovo najzaujímavejšie kávy s pôvodom. Zároveň máme exkluzivitu na kávové zmesi, ktoré sú najvhodnejšie na každodenné pitie, majú stabilnú chuť a sú namiešané podľa tých chutí, ktoré skutočne ľudia vyhľadávajú na rôzne spôsoby prípravy."


Pražíme na pražiacich strojoch z Talianska, využívame vlastnú receptúru, ktorá spája dôležité faktory z hľadiska nutricionistiky a zároveň šetrné voči zachovaniu najpestrejšieho spektra chutí.”

Gastro prostredie je podľa Václavových slov veľmi náročné. “Sme malá krajina s veľkou konkurenciou.” Počet firiem a podnikov so špeciálnym zameraním na kávu sa rapídne zvýšil a je čoraz ťažšie udržať si náskok pred konkurenciou. V Zlatom Zrnku sa rozhodli ísť cestou kvality, bez akýchkoľvek dotácií alebo inej finančnej podpory na nákup gastro zariadení.

Podľa spolumajiteľa Zlatého Zrnka na Slovensku nepociťujú problém so zháňaním gastro zariadení pre pražiarne.


Václav Faltus, spolumajiteľ pražiarne kávy Zlaté zrnko.