Špičková prevádzka na východnom Slovensku: Cactus

Udržať si pri prevádzke gastrozariadenia vysoký štandard a kvalitu poskytovaných služieb vie byť extrémne náročné. Svoje o tom vie aj Erik Richvalský z cactus.sk, ktorý so svojím tímom v Bardejove pomáha viesť úspešnú sieť zariadení. Prečítajte si jeho pohľad na podnikanie v tejto oblasti. 


Spoločnosť Cactus prevádzkuje 3 gastro zariadenia. Prvou z nich je Cactus Restaurant & Grill, reštaurácia s ponukou ala carte a krásnou záhradou s vodopádom, druhým strediskom je Cactus Bar & Wellness, ktoré je zamerané na relax, sauny, fitness centrum, solárium a masáže a tretím strediskom je Cactus Apres & Ski bar. Toto zariadenie sa nachádza v obci Regetovka, kde nájdete ubytovanie v apartmánoch, turistických izbách a taktiež je možné prenajať celú chatu Snežienka pre 10 osôb. Zákazníkom je tu taktiež k dispozícii chatárska kuchyňa, fínska sauna, billiard, plážový volejbal a ďalšie spoločenské hry. Je to ideálne miesto pre rodinné stretnutia, oslavy a firemné team building-y.



Zdroj: cactus.sk 


Čo je na Cactuse špeciálne? 

"Staviame na 3 základných pilieroch, vďaka ktorým veríme, že zákazník k nám príde a bude nás pravidelne navštevovať," hovorí Erik Richvalský. Prvým pilierom je jedinečné prostredie. V reštaurácií a na chate v Regetovke prevažujú prírodné materiály. Dôraz je kladený na drevo a kameň. "Chceli sme vytvoriť prostredie, kde sa zákazník bude cítiť, akoby sedel doma na záhrade v príjemnom prostredí a užíval si prírodu. V interiéri reštaurácie dominuje veľký krb a strom, v extreriéri to je zasa jazierko s rybami a umelým vodopádom." Bar & Wellness je vedený prevažne v anglickom pub štýle.

 

Druhým pilierom je kuchyňa. V Castuse sa Bardejovčanom snažia pripravovať kuchyňu, ktorá nieje úplne bežná. "Radi hosťom ponúkame nové chute, ukazujeme im rôzne spôsoby prípravy pokrmov, ako je sousvide, konfitovanie, steaky pripravované na lávovom grile, taktiež ich skúšame učiť sa novým jedlám, ako napríklad sépiové risotto, bravčové líčka, slávky, jedlá z hľuzovky a ďalšie pokrmy, ktoré inde v okolí nikto nepripravuje," hovorí manažér. Nezabúdajú však ani na našu kuchyňu. "Robíme výbornú východniarsku Mačanku, pirohy a iné slovenské jedlá.”


Tretím pilierom je obsluha. “Kladieme vysoké nároky na obsluhu, považujeme to za veľmi dôležite, aby kontakt zákazníka s obsluhou bol čo možno najviac profesionálny. Dbáme na to, aby obsluha vedela maximálne pomôcť zákazníkom s výberom jedál a nápojov. Pri niektorých červených vínach Vám personál ukáže dekantáciu vína,  ktorá sa nerobí úplne bežne v našich končinách. Personál pravidelne školíme, nedávno napríklad absolvovali baristický kurz," dodáva jedným dychom Erik Richvalský. 



Zdroj: cactus.sk 


Ako vnímate Gastro prostredie na SK? 

Gastro prostredie vnímame ako jedno z najťažších prostredí pre podnikanie. Z pohľadu podnikateľa nie je jednoduché dodržiavať všetky zákonné náležitosti, dodržiavať niekedy nezmyselné hygienické pravidlá, ktoré z nášho pohľadu sú dobré iba pre určité firmy. Viď novší zákon, kde každá kuchyňa musí mať chladničky a mrazničky vybavené certifikovaným kalibrovaným teplomerom, ktoré budeme musieť pravidelné kalibrovať. Takéto nariadenia sú pre malých podnikateľov často likvidačné. To už ani nevravím o elektronickej kase, s ktorou sú spojené nemalé finančné náklady. Majitelia a zodpovední vedúci majú takto omnoho menej času na zmysluplné vedenie podnikov, pretože strácajú čas práve takouto byrokraciou. 


Čo sa týka gastronómie ako takej, tak za posledné roky sa aj u nás na východe začína gastronomická úroveň zlepšovať. Veľa ľudí cestuje a vie porovnávať gastro zariadenia, čo je len dobré. Zvyšuje sa dopyt po lepšej gastronómii. Už to nieje len o vyprážanom rezni či syre, ale klientela rada skúša nové jedla a trendy. 



Zdroj: cactus.sk


Aké gastrozariadenia využívate vo svojej prevádzke? 

“Používame väčšinu moderných gastro zariadení. Medzi tie základné patrí konvektomat, lávovy gril, plancha grill, sousvide, mraziaci shocker a ďalšie bežné spotrebiče. Prevažnú väčšinu zariadení kupujeme od nášho stáleho dodávateľa.” Na otázku, či je problém zohnať gastro zariadenie, majú v cactuse jednoduchú odpoveď: "Nie je, aspoň takto to vnímame. Skôr je to otázka financií. Na gastrozariadenia nedostávame žiadne dotácie, čo znamená, že všetky investície riešime vo vlastnej réžii."